Tietoa seurasta


Aika ennen Rauman Uimaseuran perustamista

Jo ennen vuotta 1914 oli Raumalla annettu uimaopetusta, ensin Suomen meripelastusseuran toimesta vuodesta 1904 lähtien ja vuotta myöhemmin Rauman Urheiluharrastajain Liiton toimesta. Suomen meripelastusseuran uimaopetus oli suunnattu pääasiassa uimaopettajia varaten, mutta vasta vuodesta 1906 lähtien uimaopetuksen Raumalla hoitivat paikalliset opettajat. Ensimmäiset raumalaiset uimaopettajat olivat neiti Saima Salminen, luutnantti J. Markkanen, joka oli perustanut Rauman Urheiluharrastajain Liiton, sekä Helge Hirvinen. Vuodet 1907-1914 aina Rauman Uimaseuran perustamiseen asti uimakoulutoiminnasta vastasi Rauman Urheilijat, jonka puheenjohtajana toimi Helge Hirvinen.


Rauman Uimaseuran perustaminen

Tammikuun 11. päivänä v. 1914 kutsui konttoripäällikkö Bernhard Pennström Rauman palokunnantalon yläkertaan joukon uinnin ystäviä päättämään Rauman Uimaseuran perustamisesta.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin konttoripäällikkö B. Pennström. Johtokuntaan valittiin veljekset Kosti ja Ilmo Kallio, kultaseppä Toivo Mantere, lehtori Helge Hirvinen, opettajakokelas Gunnar Valtonen ja neiti Iines Korhonen.

Ensimmäisinä vuosina uimakoulua pitivät neiti Maissi Korhonen ja opettaja G. Valtonen. Ensimmäinen maailmansota oli aluillaan ja välillä kuului tykinlaukauksia Raumankin edustalta, mutta se ei uimaopetusta haitannut. Ensimmäisenä kesänä oppilaita oli 300.

Toisena toimintavuotena huomattiin sodan vaikutus paremmin. Raumalla majaili venäläisiä sotilaita, joista oli Uimaseurallekin haittaa. Erään uintinäytöksen alkaessa oli koko näytöspaikka täynnä alastomia sotilaita, jotka poistuivat vasta, kun näytöstä katsomaan tullut korkea-arvoinen upseeri käski heidän juosta metsään. Sitten näytös pääsi alkuun.

Seuraavat vuodet toimi Rauman Uimaseura uimaopetustyössä menestyksekkäästi. Vuodesta 1917 tuli merkittävä vuosi Uimaseuralle. Toiminta väheni Venäjän vallankumouksen ja Suomen veljessodan takia. Toinen traaginen tapahtuma sattui saman vuoden juhannuksena, kun Uimaseuran puheenjohtaja B. Pennström poikiensa Kurtin ja Folken kanssa hukkui purjehdusmatkalla.


Rauman Uimaseuran uusi alku

Rauman Uimaseuran toiminta jatkui kahdeksan vuoden tauon jälkeen vasta vuonna 1925. Kapteeni Kosti Niemelä laittoi toiminnan uudelleen alkuun ja puheenjohtajaksi valittiin liikemies Selim Yrjälä. Yrjälän kuoleman jälkeen Niemelä itse astui puheenjohtajan paikalle. Tästä uudesta alusta alkoi edustusuimareiden aika RaUS:ssa.

Poroholmaan oli saatu uusi uimala, joka osaltaan vauhditti Uimaseuran uutta tulemista. Nyt alkoivat Rauman uimarit menestyksellisesti kilpailla suuremmissa kisoissa. Tosin Folke Pennström oli jo vuonna 1916 Suomen mestaruuskisoissa voittanut hopeaa kahdella rintauintimatkalla. Poroholman uimalan aikana raumalaisista pinnalle nousivat rintauimarit Leo Eloranta ja Olavi Valtonen, uimaopettajanakin toiminut Eeva-Maija Halonen.

Rauman Uimaseura sotavuosina

Sota verotti Rauman uimareita monessa suhteessa. Pitkäaikainen rintamalla olo vaikutti kuntoon, uintiherkkyys katosi ja niinpä kesti kauan ennen kuin taso alkoi nousta. Nuorista uimareista tuli pinnalle ensin Jukka Niemelä, joka 50 m ja 100 m vapaauinneissa korjasi raumalaisten ennätystaulukkoa.

Sotavuosina 1940-1944 seuran toiminta oli melko lamassa. Kilpailuihin osallistui ainoastaan Jukka Niemelä. Sotavuosina uimakoulutoimintaa ei juurikaan ollut eikä maisteri- ja kandidaatti promootioita ei pidetty.


Vuodet 1945-1955

Vuonna 1945-1955 kiinnitettiin Rauman Uimaseurassa erityistä huomiota kilpailutoimintaan. Jukka Niemelä tuli Nuorten uintimestaruuskisoissa toiseksi ja Satakunnan piirin mestaruuskisoissa kolmanneksi 100 m vapaauinnissa. Pentti Valtonen, joka oli haavoittunut sodassa kahdesti, voitti piirimestaruuden selkäuinnissa.

Seuraavan kesänä nousivat erityisesti naisuimarit pinnalle. Mirjam Hauta ja Aurelia Putta ottivat kaksoisvoiton Satakunnan piirin mestaruusuinneissa 100 m rinta- ja selkäuinneissa. Naisten 4x50 m viestissä olivat raumalaiset hopealla. Pentti Valtonen ui maakuntain mestaruuskisoissa Hämeenlinnassa selkäuinnin voittajaksi.

Vuosista 1947-1953 ei ole tilastoja eikä leikekirjaa
Vuosikokouksessa vuonna 1953 valittiin Uimaseuran puheenjohtajaksi Pauli Talvio, joka hoiti virkaa aina vuoteen 1959 asti. Kesällä 1953 pidettiin kaksi kertaa viikossa sarjauinteja. Nämä osaltaan auttoivat nuorten uimareiden nopeaan kehitykseen. Vuonna 1954 Uimaseuran 40-vuotisjuhlauinnit päätettiin Poroholman uimalan huonon kunnon vuoksi siirtää seuraavaan vuoteen, kun maauimala valmistuisi 1955.


Maauimalan aika

Otanlahteen saatiin uusi ja kallis maauimala vuonna 1955, ja samana vuonna Rauman Uimaseura pääsi keskittymään kokonaan kilpauinnin kehittämiseen, kun kaupunki otti hoitaakseen uimaopetuksen.

Myöhästyneet 40-vuotiskilpailut pidettiin hyvällä osanotolla. Kilpailijoita oli Helsingistä, Turusta, Tampereelta ja Porista, ja yleisöäkin oli yli 1000 henkeä. Johtaja Olavi Marva luovutti Pauli Talviolle Uimaseuran lipun ja pastori Oiva Tuominen vihki sen.

Seuraavan kesänä Raumalla järjestettin Suomen nuorten mestaruuskilpailut, joihin kilpailijoita tuli 141 ja vaikka veden lämpötila laski kisojen ajaksi 17°C, se ei uimareiden intoa haitannut. 100 m vapaauinnissa odotettiin nuorelta Esko Helteeltä menestystä, koska aiemmin kesällä hän oli uinut matkan aikaan 1.08,7. Esko ei kuitenkaan vielä päässyt edes finaaliin. Mutta seuraavana päivänä hän otti pronssia poikien alle 18 v. 400 vu. Vuoden lopussa raumalaiset pitivät monia kärkisijoja Satakunnan piirin uintitilastoissa. Ensimmäisinä olivat Esko Helle 11 m vu, 100 m su ja 400 m vu sekä Leena Nummi 100m vu.

Vuosi 1957 oli voitokas Rauman Uimaseuralle. Esko Helle menestyi Maakuntain mestaruusuinneissa, Uimaseura voitti molemmat järjestetyt seuraottelut Tampereen Uimaseuraa vastaan ja Satakunnan mestaruusuinneissa saatiin 21 mestaruutta.

Vuonna 1960 Uimaseuran puheenjohtajaksi valittiin Pekka Paatola pitkäaikaisen puheenjohtajan Pauli Talvion halutessa vetäytyä. Samalla luovutettiin Talviolle SUL:n hopeinen kunniaplaketti. Esko Helle osallistui Suomen ja Viron väliseen maaotteluun sijoittuen toiseksi 200 m perhosuinnissa.

Vuodesta 1963 lähtien puheenjohtajana toimi Jukka Niemelä. Häntä ennen toimessa oli ollut myös Toivo Tarvainen. Rauman Uimaseura oli piirin parhaita seuroja, kun katsoo vuosien 1957-1963 tilastoja. Monissa lajeissa olivat raumalaiset kärjessä ja pitivät hallussaan useita ennätyksiä.


Vuosista 1964-1972

Jukka Niemelä hoiti tärkeää tehtävää ja kiersi luennoimassa eri puolilla Raumaa hengenpelastuksesta ja ensiavusta. Muutenkin Uimaseuran toiminta oli vilkasta ja näkyvää. Kansallisia kilpailuja järjestettiin lähes joka viikko ja osanotto oli runsasta.

Vuonna 1966 suuntasivat seuran kilpauimarit joka tiistai koko talven ajan harjoittelemaan Säkylään Huovinrinteen uuteen uimahalliin. Näin päästiin pitämään uintikuntoa yllä myös talvella. Samoihin aikoihin alkoi mielissä siintää ajatus omasta uimahallista. Uintikausi Otanlahden maauimalassa oli lyhyt; vain juhannuksesta elokuun puoliväliin. Uimaseura teki paljon töitä uuden uimahallin saamiseksi ja saikin paljon julkisuutta.

Uimarit harjoittelivat kuitenkin ahkerasti ja tulokset paranivat. Lei-Terhi Lehtonen ja Ritva Vaskelainen uivat rintauinnissa useita piiriennätyksiä. Vuonna 1970 saatiin jo suunnitelmat uudesta uimahallista Äijänsuon urheilukeskuksessa. Saman kesänä Raumalla järjestettiin uinnin B-mestaruuskilpailut, joissa Ritva Vaskelainen voitti 100 m rintauinnin.


Uimahalli

Rauman uimahalli valmistui keväällä 1972 ja Uimaseuran toiminta virkistyi huomattavasti. Harjoituksia pidettiin viisi kertaa viikossa ja uusia jäseniä otettiin mukaan toimintaan. Ensimmäiset kilpailut pidettiin uimahallissa marraskuussa, kun Siniviitta karsinnat järjestettiin Raumalla.

Joulukuussa 1973 Pasi Rosenqvist alitti ensimmäisenä raumalaisena minuutin rajan 100 m vu, uiden 59,6. Rauman Uimaseura sai suuren haasteen, kun sen järjestettäväksi annettiin talvella 1974 Nuorten Hallimestaruuskilpailut. Näissä kisoissa RUS:n Jari-Pekka Hoikkala voitti 400 m vapaauinnin ylivoimaisesti. Kesän NSM-kisoissa myös Pasi Rosenqvist ui Suomen mestaruuden 100 m vapaauinnissa.

1970-luvulla Rauman Uimaseura hallitsi Satakunnan uintitilastoja suvereenisti. Miesten ennätyksiä vuonna piti RUS hallussaan neljäätoista kahdestakymmenestä. Yksin Pasi Rosenqvistillä oli hallussaan 10 Satakunnan ennätystä. Vuonna 1978 yllätti RUS:n Ulla Hyvönen voittamalla Suomen mestaruuden 100 m vapaauinnissa. Hän myös edusti Suomea nelimaaottelussa Ruotsi Burlövissä.


Rauman Uimaseura 1980-luvulla

Vuonna 1982 puheenjohtajan toimi edelleen Jukka Niemelä. Uimaseuran jäsenmäärä oli vuoden lopussa 174. Suomen mestaruuskisoihin osallistui vain Helinä Yli-Mattila, joka ui myös kolme piiriennätystä lyhyillä vapaauinti matkoilla. Helinä Yli-Mattila ui ensimmäisenä raumalaisena naisuimarina 100 m vu alle 1 minuutin, 59,8. Aika edelleenkin ainut minuutin alitus raumalaisen naisen uimana. Talvella uimarit kävivät leirillä Tunisiassa.

1980-luvulla Uimaseuran toiminta keskittyi pääasiassa kilpailutoimintaan. Seuran menestyksellisimpiä uimareita olivat jo mainittu Helinä Yli-Mattila sekä Anne-Mari Salminen ja Petri Hyysalo, jotka molemmat rikkoivat monia piiriennätyksiä sekä Niina Grön. Vuosittain Raumalla järjestettiin useita piirikunnallisia kilpailuja. Uimaseuran toiminta jatkui vireänä ja vilkkaan koko 1980-luvun. Puheenjohtajan toimi vuosina 1985-1990 Hannu Grön.


1990-luku

Vuodesta 1991 lähtien Uimaseuran puheenjohtajana toimi Juhani Voutilainen. Uintileirit niin kotimaassa, kuin ulkomailla yleistyivät uimaseuroissa kautta maan. Raumalaiset kävivät leirillä Kuortaneella, sekä 1990-luvun alkupuolella uimaseuralaiset kävivät leireillä jopa Kyproksella ja Barcelonassa saakka. Menestynein uimarimme oli Jarno Haanpää, joka kahmi useita piiriennätyksiä ja voitti vuonna 1994 ja 1995 SM-pronssia. 1990-luvulla muita hyvin menestyneitä uimareita olivat Liisa Kosunen, Jaana Siivonen, Sanna Välimaa, Mari Männistö ja Marjaana Kosunen.

Vuodesta 1997 tuli erityisen raskas uimareille ja valmentajille uimahallin sulkiessa ovensa remontin vuoksi. Harjoituksia pidettiin ympäri maakuntaa, eli Uudessakaupungissa, Säkylässä ja Laitilassa. Rauman Uimaseura menetti tuona vuotena suuren määrän junioreita. Vuosin 1996, -98 ja -99 Rauman Uimaseura oli B-mestaruuskisojen paras seura. Nuoret uimarit olivat nousussa ja keräsivätkin monia pistesijoja Rollo- ja Siniviittakisoissa sekä Nuorten kesä- ja talvikisoissa.

1990-luvulla raumalaiset tehtailivat myös useita satakunnanennätyksiä. Molemmat Postin veljekset uivat useita, Juha omistautui perhosuinnille ja Olli selkä- ja sekauinnille.

Vuonna 1999 voitti Olli Post hopeaa selkäuinnissa Nuorten kesäkisoissa ja Henrik Laurell yhden hopean ja kaksi pronssia Siniviittauinneissa. 1990 luvun lopulla ja 2000-luvun puolella naisuimareista valovoimaisimpana uimarina voidaan pitää Riikka Kalevaa, joka saavutti Nuorten talvikisoissa pronssia, finaalipaikkoja SM-uinneissa ja lisäksi useita piirimestaruuksia.


2000-luku

Uuden hallin rakentamisen jälkeen ei Uimaseura ole järjestänyt moniakaan pienempiä aluekilpailuja, koska ne tuottavat tappiota korkeiden hallivuokrien vuoksi. Uimarit osallistuivat kuitenkin ahkerasti muihin kilpailuihin. Syksyllä matkustivat vanhimmat uimarit harjoittelemaan Floridaan, Lake Worthiin. Vuonna 2002 Olli Post oli hopealla sekä 100 m, että 200 m selkäuinnissa NLSM- ja NSM-kisoissa. Vuonna 2001 hän edusti Suomea nuorten PM-kisoissa Tanskassa, ottaen viestissä PM-pronssia.

Toinen 2000-luvun valovoimainen uimari on ollut Henrik Laurell, joka on uinut useita mitalisijoja Nuorten kesä- ja talvikisoissa. Hänet on myös valittu Suomen nuorten ikäkausiryhmään, joka on leireillyt Espanjassa ja Luxemburgissa.

Uintiurheilu laajeni käsittämään monia erilaisia ikäryhmiä jo vauvaiästä lähtien. Rauman Uimaseura otti toimintaansa mukaan alle kouluikäisille tarkoitetun vesipeuhulan, jossa tutustuttiin vesielementtiin hauskojen leikkien kautta. Tätä toimintaa Rauman Uimaseurassa aloitteli Arja Post, joka toimi vuosia siinä vastuuhenkilönä ja toiminnan vetäjänä.

Rauman Uimaseura sai myös uuden hallilaajennuksen myötä suuria kilpailuja hoitaakseen. Raumalla on pidetty kaksi kertaa Nuorten Talvikisat ja nyt viimeksi vuonna 2003 Siniviitta karsinnat

Vuodesta 2001 Uimaseuran puheenjohtajana on toiminut Erkki Mäkiö.

Rauman uimaseuran toiminta on kehittynyt hienosti uimahallin laajennuksen jälkeen. Seurassa on tällä hetkellä melkein 100 uimaria ja 16 valmentajaa. 2005 syksyllä aloitettiin uusi tekniikkaryhmä ,jossa aloitti 16 uutta innokasta uimarin alkua. Uusia uimareita olisi tulossa jatkuvasti lisää, mutta tähän tilanteeseen meidän on valitettavasti sanottava tällä hetkellä kieltävästi. Uinti urheilu on erittäin suosittua tällä hetkellä mikä on hyvä näin meidän kannalta, että kiinnostusta riittää ja seuran toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa.

Rauman Uimaseura teki 2002 alkaen yhteistyötä Porin Uimaseuran, Friitalan Yrityksen, Kankaanpään Uimareiden sekä muiden lähiseutujen seurojen kanssa. Seurat pitivät yhteisiä leirejä eri paikkakunnilla ja 2005 keväällä käytiin Floridassa, Orlandossa leirillä.

Vuonna 2008 Rauman Uimaseura teki Oulun Rollo-uinneissa paluun junioriuimareiden sm-mitalitaistoon. Kilpailuissa palkinnoille ylsivät Ella-Noora Haanpää, Emil Martikainen, Joona Haanpää ja Eemil Varho. Syksyllä 2008 Rauman Uimaseuran junioriuimarit leireilivät viikon ajan Teneriffan Playa De Las Americasissa. Etelänleirillä hiottiin uintikuntoa syksyn ikäkausimestaruusuinteihin, joista mitalisijoja irtosi kahdelle uimarille: Emil Martikaiselle ja Joona Haanpäälle.

Vuonna 2009 Rollo-uinneissa Jyväskylässä Rauman Uimaseura sijoittui 70 uintiseuran joukossa yhteispisteissä kuudenneksi. Emil Martikainen voitti P-13 sarjassa kaikki neljä henkilökohtaista lajia, joihin hän osallistui. Ella-Noora Haanpää sijoittui toiseksi T11 400m vapaauinnissa. Pisteitä ja hyviä sijoituksia Rauman Uimaseuralle keräsivät myös Eemil Varho ja Joona Haanpää. Syksyn Ikäkausimestaruusuinneissa Kankaanpäässä 12-vuotias Emil Martikainen rikkoi ikäkausimestaruusuintien kilpailuennätyksen 200m sekauinnissa.

2010-luku

Rauman Uimaseuran junioriuimarien hyvä uintivire on jatkunut. Kiinnostus seuran hyvin hoidettua uimaopetustoimintaa kohtaan on ollut suurta. Kaikki halukkaat on pyritty ottamaan mukaan seuran toimintaan. Lasten harrasteryhmiä on lisätty jatkuvan kiinnostuksen takia. Seuran jäsenmäärä ylitti 500:n rajapyykin 2010-luvun puolivälissä.

Seuran useampivuotinen puheenjohtaja Saku Ailanen vaihtui vuoden 2015 lopulla Vesa Rosenqvistiin.

Nopeimmat uimarit, Ella-Noora Haanpää, Emil Martikainen, Joona Haanpää, Henna Blomroos ja Eemil Varho jatkavat kansallisella huipputasolla. Nuorisovalmennuksen tehostumisen ansiosta uusia lupaavia kykyjä on nousemassa kansalliselle tasolle.

Seuratoiminta on vuosikymmenen alkuvuosien aikana ollut uuden aikakauden edessä. Lajiliitto on toivonut yhä ammattimaisempaa otetta paitsi seuran asioiden hoitoon, myös valmentamiseen. Raumalla on meneillään jatkuva strategian suunnittelu ja uudenlaisen seuratoiminnan pohjustustyöt. Seuratoiminnan kehittämiselle on luonut pohjaa Rauman kaupungin tekemä periaatepäätös uuden uimahallin rakentamisen aloittamisesta hyvissä ajoin ennen vuosikymmenen loppua.